Hvordan få med naturen innendørs?

Det er en god følelse å kunne sitte lunt og varmt inne og allikevel kunne nyte solen, lyset og en god utsikt. Dette gjelder særlig her i Norden hvor lyset er sparsomt i vinterhalvåret og hvor hver solstråle må komme uhindret inn der vi befinner oss. «Lyst og luftig” er et begrep som brukes mye i boligannonser – fordi de fleste søker etter steder med så mye naturlig lys som mulig.

Hva gir naturlig lys inn i hjemmet?

Effekten av pandemien betyr at flere mennesker nå jobber, bor og leker i hjemmet sitt enn noen gang før. Selv med opphevet restriksjoner, vender mange av oss ikke tilbake til kontoret i samme grad; og med eiendommene våre som nå fungerer som deltidskontorer, må huseiere vurdere hvordan de kan designe mer effektive rom i hjemmet deres, og få arkitekturen i boligen til å fungere best mulig i en større del av døgnet. Å designe et motiverende rom, som bidrar til produktivitet og komfort, krever en forståelse av designelementene som påvirker dette.

Vår evne til å fokusere og opprettholde energinivåene våre er avhengig av noen få faktorer som påvirkes av hjemmemiljøet vårt, og det er noen grunnleggende ting for god design som kan ta en innvendig plass fra ganske enkelt tilstrekkelig til effektiv og oppbyggende. Alt fra det estetiske til det indre klimaet i et rom har en rolle å spille, men en av de viktigste faktorene er naturlig lys.

Det snakkes mye om fordelene med naturlig lys på vår generelle helse og velvære. Det regulerer søvnsyklusene våre og humøret vårt, og det påvirker energinivået og evnen til å fokusere. Naturlig lys har også vist seg å ha en positiv effekt på produktiviteten og reduserer effekten av sesongavhengige lidelser.

Eksponering for dagslys krever selvsagt inkludering av glass i hjemmet ditt. Det er viktig å tenke på å maksimere lyseksponeringen – noe som innebærer mer enn bare å åpne gardinene hver dag, eller legge til et enslig ekstra vindu i kjøkkenområdet.

Å velge noe mer omfattende som et rammeløst vindu eller glassvegg, eller inkludere noe mer forseggjort som et takvindu eller til og med et åpningsbart glasstak, kan være et enormt positivt skritt. Å velge riktig type glass, for eksempel lave jernpaneler for å gi mer klarhet, er også en viktig faktor for å maksimere effekten av enhver renovering.

Allsidigheten til glass for å forvandle hjemmet ditt og slippe inn mer lys er på ingen måte begrenset til interiørbruk – det er nå mulig å bygge et helt utendørs tilbygg uten å bruke annet enn rammeløst glass. En glassutvidelse kan være en fantastisk investering i hjemmet ditt – kanskje bygge bro over overgangen mellom interiøret og hagen – eller du kan lage en innglasset kobling mellom to eksisterende bygninger, legge til et gjennomsiktig rom eller korridor som gir en passasje fra den ene til den andre. Mye av det samme kan gjøres på en arbeidsplass om det er et kontorfellesskap eller et produksjonslokale.

Når du konsulterer en arkitekt, bør du vurdere strukturelle glassløsninger som de vi har nevnt ovenfor, helt fra de første stadiene av vurderingene dine. Å tenke lys og utsikt fra starten av vil bety at elementene sømløst kan integreres i den strukturelle utformingen av rommet eller bygningen.

Velge riktig glassløsning

Med så mange forskjellige glassfunksjoner tilgjengelig, og teknologi som muliggjør mer innovative og praktiske løsninger enn noen gang før, kan vi liste opp noen av de mest populære glassfunksjonene som bringer noe unikt til interiørdesign: 

Glassvegger – Glassvegger skaper først og fremst en følelse av horisontal kontinuitet. Rammeløse og ekspansive glaserte vegger skaper en illusjon av at et indre rom strekker seg utover dets faktiske begrensninger og, selvfølgelig, oversvømmer et indre rom med naturlig lys. Denne glassløsningen legger også til et praktisk element, siden glassvegger kan ha skyvedører som gir sømløs tilgang til uteområder. 

Takvindu/glasstak – Glasstak kan tilby både praktiske og estetiske elementer til et design. Med både faste og åpningsalternativer tilgjengelig, kan disse glassinstallasjonene gi tilgang til ytre takområder, samtidig som de gir de estetiske fordelene med en rammeløs innglasset funksjon. Det viktigste er at denne glassløsningen gir utsikt over himmelen og gir en kraftig lyskilde. 

Glassgulv – Et glassgulv gir et svært funksjonelt, men også dekorativt tillegg til ethvert hjem, med alternativer som spenner fra små enkeltpanelgulv og enorme multipanelinstallasjoner, til en rekke forskjellige åpningsalternativer, inkludert pop-up, hengslet og glidende glassgulv. De kan gi hjemmet ditt ventilasjon, flomrom under med naturlig lys, og gi isolasjon, samtidig som de opprettholder et elegant, minimalistisk utseende. 

Ytterligere ting å vurdere 

Hvis du nå bruker mer tid på å jobbe hjemmefra, bør du vurdere plasseringen av skrivebordet ditt på hjemmekontoret ditt for å sikre at det får mest mulig ut av det naturlige lyset som er tilgjengelig. Sjekk at det ikke er noen hyller eller møbler som kan blokkere eksterne lyskilder. Dette vil hjelpe deg til å føle deg mer fokusert og produktiv gjennom dagen.

Hvis du nå bruker mer tid på å jobbe hjemmefra, bør du vurdere plasseringen av skrivebordet ditt på hjemmekontoret ditt for å sikre at det får mest mulig ut av det naturlige lyset som er tilgjengelig.

Faktisk er det å utsette deg selv for lys om morgenen den beste måten å forberede deg på for dagen – derfor hvis du kan lage et design som maksimerer lyset som skinner inn fra morgensolen i øst, er det en fin måte å start dagen. Den gode nyheten er at du bare trenger rundt 13-15 minutter med eksponering for å utløse reduksjonen i melatoninsekresjon som vil fortelle hjernen din at det er dagtid og få min og kroppen din våken og våken for dagen. 

Interiørfargene du velger for hjemmet ditt vil enten absorbere eller reflektere lys. Mørke nyanser vil absorbere dagslys, mens et rom malt i hvitt, eller andre lyse farger, vil bidra til å reflektere og sprette dagslyset rundt i rommet. 

Du er sikkert allerede klar over at å legge til et speil øker følelsen av lys og rom i et rom, men hvis du setter et tvers over et vindu, kan det faktisk doble mengden sollys som kommer inn i et rom. Dette vil sprette det naturlige lyset rundt hjemmet ditt og lyse opp ethvert interiør.

Det er ingen tvil om at naturlig lys er viktig for oss, og vi bør maksimere enhver mulighet til å bringe det inn i hjemmene våre. 

Den mest effektive måten å bringe mer lys inn i livet ditt på er å installere en glassløsning som ikke bare vil gi verdi til hjemmet ditt, men som også representerer en livslang investering i egen helse, velvære og lykke. Nå, hvor kan du gå galt med det? 

Luft og lys inn der vi er

Nå, etter en lang periode med pålagt hjemmetid, med arbeidsmønstre som har endret seg mer eller mindre permanent og mange mennesker som reiser mindre til og fra jobb, og har blitt mer oppmerksomme på hvordan vi har det både hjemme og på arbeidsstedet, så ønsker flere å bringe inn mer luft og lys og kunne se natur der hvor vi oppholder oss.

Nøkkelen til dette er en gjennomtenkt glassløsning – en som ikke bare gir rikelig med dagslys, men også en høyere kvalitet på lys som filtreres igjennom rommet. Så hvordan kan huseiere bruke glass for å bringe mer naturlig lys inn i hjemmene sine, og hvorfor er dette viktig?

Ta kontakt dersom du ønsker en uforpliktende samtale, eller mer informasjon om våre produkter og tjenester.

Forrige
Forrige

Thermally broken windows & doors